Nyhet

”Flera spelare tror fortfarande att de drömmer”

Efter kollektiva insatser från både privatpersoner och företag – däribland Together Tech – kunde slutligen det kenyanska pojklaget RYSA P03 resa till Göteborg för att spela Gothia Cup.

Med gemensamma krafter inkom sammanlagt nära 160 000 kronor till den kenyanska ungdomsorganisationen RYSA:s via vänföreningen RYSA Marafiki och därmed blev det blivit möjligt för ett pojklag från Nairobis slum, att komma till Göteborg för att spela Gothia Cup.

För tretton spelare i åldern 13 år är det en dröm som nu har gått i uppfyllelse. Men det var länge kritiskt om det skulle bli så pass mycket pengar att det täckte resan för samtliga spelare i laget. Pass- och visumansökningar drog ut på tiden och i takt med det steg också priserna på flygbiljetter.

– Det var jätteskönt när Together Tech kom ombord. Då vågade vi hoppas på att vi skulle kunna ro detta i land, säger Margareta Brisman som är engagerad i RYSA Marafiki.

spelare22
Gisela Alftrén och Margareta Brisman var med och grundade vänföreningen RYSA Marafiki i mars i år.

Spelarna ankom till Landvetter sent på fredagseftermiddagen den 14 juli. Där möttes de upp av representanter från både RYSA Marafiki och Gothia Cup. Spelarna har nämligen fått sponsring från Gothia Cup Foundation, vilket innebär att de får mat, transport och sovplatser ordnade under sin vistelse i Göteborg.

Det är lördag eftermiddag den 15 juli. Solen skiner och vid den stora lekplatsen Plikta i Slottskogen i centrala Göteborg kryllar det av barn och unga. Vid ett stort bord, lite bortanför lekområdet, uppehåller sig hela fotbollslaget RYSA P03, deras tränare och delar av den svenska vänföreningen. De umgås, äter korv med bröd, frukt och kanelbullar.

spelare
– Det är kul att vara här. Flygresan hit var spännande, säger Mazitoh Karisa längst till höger i bild. I mitten sitter Joseph Ngugi och till vänster om honom Francis Kariuki. 

– Det är helt fantastiskt att de är här nu! Flera av spelarna sa, när de landade på Landvetter igår, att det här fortfarande känns som en dröm, säger Margareta Brisman.

– Ingen av spelarna har varit utanför Kenyas gränser. Många av dem kommer från trasiga förhållanden med missbrukande föräldrar eller inga föräldrar alls, fortsätter Gisela Alftrén, också hon engagerad i vänföreningen RYSA Marafiki.

RYSA Marafiki är en vänförening till RYSA, Runda Youth Sports Association, som grundades i mars 2017 för att skapaförutsättningar för ett lag att ta sig till Gothia Cup.

– Vi skapade i samband med detta ett Facebookkonto och det är mycket tack vare sociala medier som vi fått in större delen av pengarna. Både privatpersoner och företag har bidragit och Together Tech är ett av de bolag som gått in med en större summa, berättar Margareta Brisman.

Själva RYSA grundades för cirka 20 år sedan och initiativtagaren Maurice Wamiti är själv med i Göteborg.

spelare11Maurice Wamiti och Peter Maina.

– Det är första gången jag är utanför Kenya. Det är väldig annorlunda. Vi är otroligt tacksamma för all stötta vi fått, säger han.

Peter Maina är en av ledarna som är med spelarna i Göteborg. Han har varit med i RYSA i många år och menar att organisationen har räddat många unga människor i slummen från att hamna i kriminalitet och drogberoende.

– Genom att vi involverar ungdomar i sport och sporrar dem att studera, så har vi nog räddat livet på ganska många tjejer och killar, säger han.

spelaree
Hela laget RYSA P03 i sina spelartröjor.

Turneringen

Gothia Cup inleddes måndagen den 17 juli. Då spelade RYSA mot det norska laget Oppsal IF. En match som Oppsal vann med 4-1. På tisdagen spelade RYSA mot det svenska laget Räppe GoIF. Där vann Räppe med 1-0. Matchen i onsdags, mot det engelska laget Braishfield Bees FC, vann RYSA med 1-0. RYSA vann även torsdagens play off-match mot det svenska laget Bara GIF med 1-0.

– Spelare och ledare har haft jätteroliga och intensiva dagar, hälsar Gisela Alftrén.

Se filmen där Kariza Mazitu berättar om resan och hans önskan om att få åka tillbaka och spela Gothia Cup igen:

 

Postad: 22 juli 2017