Nyhet

”Kunskap ökar glädjen att konstruera”

togethertech-medarbetaren Anders Wennergren sitter till vardags på Electrolux i Stockholm där han tar fram kontrollpaneler till diskmaskiner. Utöver sin roll på vitvarutillverkaren är han kursledare inom ett område där han besitter gedigna kunskaper – plastkonstruktion!

Verktygsanpassad Plastkonstruktion. Så heter kursen som Anders Wennergren håller.

Jag vill dela med mig av mina kunskaper då jag har jobbat med detta i stort sett hela mitt konsultliv. Kursen är på en basnivå, men otrolig nyttig för alla typer av konstruktörer då de flesta någon gång i sitt yrkesliv kommer i kontakt med just plastkonstruktioner.

Syftet med kursen är, enligt Anders, att man ska få lärdom i hur ett verktyg påverkar formen på en plastdetalj.

plast5
Anders Wennergren kan det mesta inom plastkonstruktion.

Målet är också att man ska få grundläggande kunskaper för att sedan kunna identifiera problemområden. På så vis kan man föra en kreativ diskussion med leverantörer och verktygsmakare och hitta den bästa lösningen, berättar han och tillägger:

Man ska veta att jag inte pratar om plasten i sig, det är alltså inte en kurs i materialkunskap, utan jag pratar om konstruktion och hur man får den geometrin man vill ha på en plastdetalj.

Hittills har Anders hållit kurser på Gesab, Electrolux, ÅF och på Together Tech. Och ytterligare några kurser till är planerade att hållas på Together Tech. Kursupplägget består av fem delar; Formsprutning, Verktygets påverkan på produkten, Processens påverkan på produkten, Konstruktionsanvisningar och Praktiska övningar. Och kunskaperna som deltagarna har med sig sedan tidigare varierar.

För en del är kursen en uppfräschning, för andra en introduktion inom ämnet och för några bidrar kursen till en kunskapsbreddning. Så det är alla olika nivåer på deltagarna och det funkar väldigt bra att blanda, säger Anders Wennergren, som menar att det kan vara oerhört berikande med input från olika håll.

Vad har du fått för respons efter dina kurser?

Så här långt bara positiv och många uppskattar särskilt de praktiska övningarna. Med ökad kunskap ökar också glädjen att konstruera!

Postad: 21 december 2016