Event

Inställt: IGEday på Together Tech

Vi planerar att genomföra vår IGEday till sommaren eller hösten. Alla som anmält sig får ett mejl från oss. Hoppas vi ses vid senare tillfälle.

Ta hand om dig!


Den 3 april är det dags igen för IGEday hos oss på Together Tech. Vi har varit med sen starten och tycker det är både viktigt och kul att tjejer och icke-binära intresserar sig för teknik.

Anmäl dig här >>

IGEday – Introduce a Girl to Engineering – är en dag då teknikföretag i hela Sverige bjuder in tjejer och icke-binära att prova på ingenjörsyrket. Bakom satsningen står nätverket Womengineer som består av kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter. Målet är att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer och icke-binära i åldrarna 13-19 år. Together Tech har ställt upp som arrangörer sedan starten 2014.

– Det är oerhört viktigt att unga får upp ögonen för teknik och att fler väljer en teknisk utbildning eller yrke. Genom att bjuda in unga tjejer och icke-binära till vårt företag får vi chansen att visa att det både är roligt och utvecklande att arbeta med produktutveckling, säger Annika von Hofsten som är en av initiativtagarna till IGEday på Together Tech i Göteborg.


Annika von Hofsten, affärsansvarig på Together Tech.

Vad händer hos Together Tech på IGEday?

– Kvinnliga medarbetare kommer få berätta om sina arbetsuppgifter och karriärval och sedan kommer vi att anordna workshops där deltagarna får prova på olika ingenjörsuppgifter, säger Annika von Hofsten.

Uppgifterna kan handla om att prova på olika uppdrag som man kan ha som ingenjör, alla med fokus på produktutveckling, till exempel att använda ett CAD-program, skriva ut produkter i en 3D-skrivare, montera elektroniska komponenter på en så kallad Arduino eller medverka i en brainstorming.

– Det brukar vara väldigt uppskattat, både vi och deltagarna lär oss något nytt, uppger Annika.

Teknikbranschen är mansdominerad, så även hos Together Tech, även om vi har kommit relativt långt. En fjärdedel av Together Tech tekniska konsulter är kvinnor, och i ledningsgruppen är vi 50/50.

– Jag brinner för att göra branschen mer jämlik. Det här är ett unikt tillfälle att visa upp just vår företagskultur och vad våra ingenjörer faktiskt gör om dagarna. IGEday är ett smart initiativ för att få tjejer och icke-binära att förstå att man kan bli ingenjör oavsett kön, säger Annika von Hofsten.

Om IGEday:

De som arbetar med IGEday får ofta frågan om varför så få tjejer söker ingenjörsutbildningar. En av många förklaringar är att det saknas inspiration och förebilder. Bilden av vad en ingenjör kan göra är oftast svårdefinierad och återspeglar inte verkligheten. Syftet är därför att ge unga tjejer och icke-binära en möjlighet att bygga upp en egen bild av vad en ingenjör gör, låta dem träffa och interagera med kvinnliga ingenjörer och förhoppningsvis förse dem med idéer och förebilder för en framtida karriär inom teknik.

Eventet IGEday är ett initiativ av organisationen Womengineer, som jobbar med att öka andelen kvinnor och icke-binära på ingenjörsutbildningarna. National Engineers Week Foundation, som på ett framgångsrikt sätt har arrangerat den amerikanska versionen av eventet de senaste åren, stöttar även den svenska varianten av eventet.