I blickfånget

I blickfånget:
Kraften i vår historia

Att alltid vilja lite mer, orka lite till och aldrig ge upp är värderingar som sitter djupt hos Ulf Aiff. Från början ville han bli läkare men insåg att det finns andra sätt att hjälpa mänskligheten på. Istället grundade han ett av Sveriges mest intressanta teknikkonsultföretag som bland annat utvecklar produkter för ryggmärgsskadade eller för tidigt födda barn, och ledde det framgångsrikt i många år. 2017 lämnade han över stafettpinnen till Sara Lindmark, och fortsätter själv i rollen som arbetande styrelseordförande.

I intervjun från 2015 berättar Ulf om sina drivkrafter och ambitioner.

Kontor nära kunderna

Klippan och Sockerbruket i Göteborgs har en lång och spännande historia av entreprenörskap och teknisk utveckling. Här har det pulserat av sjöfart och industriell produktion sedan 1700-talet, med bland andra Ostindiska Kompaniet och Carnegie Porterbruk. Nu är det Together Tech som har sitt huvudkontor på den anrika adressen Klippan 1. De senaste åren har företaget vuxit rejält och lokalerna har byggts om och blivit större, våning för våning. Idag upptar Göteborgskontoret fyra våningar i det höga huset. In kommer nytt ljus och rum för både människor och idéer.

– Vi trivs här och har ett bra läge med närhet till flera av våra viktigaste kunder. Inom en radie av 20 minuter når vi till Medtechindustrin i Mölnlycke och Automotive i Torslanda, säger Ulf Aiff, grundare av Together Tech.

Närhet till kunderna gäller även för kontoren i Trollhättan, Stockholm, Linköping och Norrköping, platser där Sveriges mest innovativa och framgångsrika företag finns. På kundlistan står många intressanta uppdragsgivare och “Texare” jobbar ofta i teknikens absoluta framkant.

Kulturen är att vi hjälper varandra

Stämningen på kontoret är positiv och öppen. När någon kollega kommer in på tillfälligt besök hörs glada hälsingar från alla håll. De olika kontoren samarbetar nära och det behövs för att snabbt kunna hjälpa varandra med uppdrag eller förse kunder över hela Sverige med specialistkompetens inom fem olika branscher och lika många teknikområden.

– Många blir imponerade över bredden vi kan hantera. Vi är ju inte det största teknikkonsultbolaget, säger Ulf. Även om en kund har ett specifikt behov så går Together Tech in brett i idéarbetet. Det blir helt enkelt en bättre lösning. 

– Nyfikenheten gör att vi utvecklar oss hela tiden. Vi både lär oss nytt och tillför en kreativitet utöver det förväntade, menar Ulf.

Framtidstro och ödmjukhet

Men det har inte alltid varit framåt och uppåt för Together Tech. En av företagets närmaste kunder med över 10 års samarbete var Saab i Trollhättan. Signalerna var tydliga men på Together Tech ville man tro på framtiden. När andra leverantörer drog sig ur jobbade Together Tech på. 2009 var krisen ett faktum.

– När Saab till slut ställde in betalningarna blev det oerhört smärtsamt för oss. Vi fick ombilda bolaget och tappade många medarbetare, minns Ulf. Gänget som var kvar hade en tuff resa framför sig. Erfarenheten har blivit en styrka som teamet har vidareutvecklat.

– Jag är stolt över att vi kämpade, vi ville inte överge en kund i ett svårt läge, säger Ulf.

Nyfiken entreprenör med stort hjärta

Ulf grundade sitt eget konsultbolag JA Produktutveckling redan 1987. Han hade konstruerat och byggt så länge minnet sträckte sig och kände att han kunde göra en viktig insats som produktutvecklare. Efter en lång och brokig resa med olika delägare bestämde han sig för att köpa ut en del av bolaget från den finska konsultjätten Etteplan. Together Tech med 175 medarbetare bildades i september 2009 och från den tiden finns fortfarande runt 30 personer kvar. När situationen efter Saab-konkursen började stabiliseras gick företaget in i en ny tillväxtfas och den har hållit i sig sen dess.

– Man har ett liv att leva, var och en måste göra så mycket gott av det som möjligt. På Together Tech vill vi erbjuda en grogrund för ett gott och meningsfullt arbete. Vi vill skapa något bestående både för andra och oss själva, vare sig det är i projekten eller när vi går samman och bidrar i olika hjälpinsatser, säger Ulf.

Hur är det att vara konsult på Together Tech?

– Det är roligt och utvecklande! Vi vågar sticka ut och drar till oss en mängd intressanta uppdrag. Vi lär oss hela tiden och det bygger vårt självförtroende. Med det mandatet vågar vi ännu mer, säger Ulf.

För att lyckas behöver Together Tech bli flera. Rekryteringsarbetet är omfattande och det måste få ta tid. På Together Tech är man bestämd med att teamet ska byggas långsiktigt, och tror att medarbetare stannar kvar så länge man trivs och utvecklas.

Hur ser du på framtiden för företaget?

– Jag hoppas på genombrott inom varje bransch. Något att vara stolt över, som är bekvämare, säkrare, botar sjukdomar och verkligen gör skillnad. Det skulle vara roligt om vi kunde bli uppmärksammade i någon internationell innovationstävling, säger Ulf och ser glad ut. När det gäller framgångsreceptet har Ulf sin prioritering klar. Det viktigaste är medarbetarna, att man ställer upp för varandra och gör sitt bästa, varje dag.

– Det är vårt samlade resultat som är historien. Vi vill och vågar lite mer. Vi ger inte upp när det är svårt. Det kommer också att vara framtiden, avslutar Ulf.