Nyhet

Spännande VCC-uppdrag fortlöper

Ett väl sammansatt team på Together Tech arbetar med ett unisont driv för att rationalisera kostnaderna hos den svenska biljätten. Ett viktigt uppdrag som visar på hög kundnöjdhet – något som öppnar upp för ytterligare möjligheter framöver.

Under 2018 fick ett inhouseteam på Together Tech i Göteborg i uppdrag att reducera produktkostnaderna för en av företagets största kunder – Volvo Cars. Och arbetsgruppen jobbar fortfarande för fullt med rationalisering för att förbättra den långsiktiga lönsamheten inom Product System Structure (PSS) på VCC:s Interior Engineering – något som ger möjlighet att investera i framtida projekt.

– 2018 fick vi ansvaret att nå ett kostnadsmål avseende artikelpris – ett mål som vi lyckades överträffa. Nu kommer vi fokusera på att säkerställa att även 2019 års kostnadsmål uppfylls för vår kund.

Orden kommer från Anders Lüborg. Han är teamleader för inhouseteamet på Together Tech i Göteborg.

– Att vi lyckats så bra beror på det driv, den hunger och den vilja som finns i vårt dynamiska team, fortsätter han.

Intressant och utmanande år

Niklas Streijffert är en av flera som sitter som Group Design Leader, GDL, i projektet. Han ansvarar bland annat för att leda utveckling och implementering av olika konstruktionsuppdrag med hänsyn till kostnad, teknik och tid.

Niklas Streijffert.

– 2018 har varit ett intressant och utmanande år där vi undersökt flera besparingsmöjligheter, några med mycket stor potential, säger han och blickar nu framåt mot ett händelserikt, lärorikt och utvecklande år, säger Niklas och fortsätter:

– Vi jobbar med fordonsindustrin som är en väldigt konkurrensutsatt bransch. Utmaningen med rationalisering består i att man måste uppfylla alla krav, men till en lägre kostnad än den befintliga lösningen. Det är då viktigt att utgå från vad som är värdeskapande för kunden och utifrån det skapa sig en bild av vad som är genomförbart. Till exempel kanske inte en unik kravsättning behövs, utan en standardlösning kan räcka gott och väl.

Från vänster: Ahmed Razek (jobbar med VC:s inhouse-projekt ÄT5), Anders Lüborg, Lisa Bexander, Annica Öman, Jan A Persson, Jim Lien, Madelene Bjubäck, Jan Henriksson (jobbar med VC:s inhouse-projekt ÄT5), Ronny Brattberg och Niklas Streijffert.

Nya medarbetare skaffar sig kunskap

Inhouseteamet består av åtta personer. Några som jobbat en längre tid på Together Tech och några helt nya. Efter sommaren kom till exempel Jim Lien, Annica Öman och Madelene Bjurbäck in i arbetsgruppen.

– Det är spännande att komma in och arbeta med duktiga och hjälpsamma kollegor och intressanta arbetsområden. Under hösten har jag fått både erfarenhet och kunskap kring min arbetsroll och jag ser därför fram emot att kunna applicera lärdomarna under 2019, säger Jim Lien.

Madelene Bjurbäck instämmer.

– Det har varit en mycket intressant första tid för mig som kommer från en helt annan bransch och jag har fått följa med mina kollegor på många spännande ärenden och fått se hur vi faktiskt är med och påverkar det som sker i utvecklingen på VCC, säger hon.

Madelene Bjurbäck.

Ronny – ett enmansteam i teamet

Ronny Brattberg är en av de som varit – och är – en uppskattad medarbetare på Together Tech sedan många år tillbaka. Han är, liksom Anders Lüborg, teamleader för arbetsgruppen men till skillnad från de övriga i gruppen är Ronny stationerad ute hos kund.

– Man kan säga att jag är ett enmansteam i teamet. Jag jobbar med kvalitet och löpande ändringar för framstolar och baksäten för samtliga Volvobilar som är i produktion i Torslanda, i belgiska Gent, i amerikanska Charleston och i Kina. Jag ansvarar för vårt samarbete med Adient som bygger stolarna och för Kongsberg och Brose som levererar komfortsystem och strukturer, det vill säga värmemattor, svankstöd, massage och ventilationssystem, chassi och ryggramar till fram och baksäten.

Vad du ser för möjligheter och utmaningar med projektet den närmaste framtiden tiden?

– En av utmaningarna är att få projektarbetet fungera med det nya agila arbetssättet som tillämpas på Volvo. Det finns lite olika uppfattning om det. Sedan finns det både utmaningar och möjligheter med att upprätthålla god kvalitet på det vi gör – allt blir inte bättre för att det är nytt, konstaterar Ronny Brattberg.

Lena Persson är Business Unit Manager på Together Tech. Hon är imponerad av ”Team VCC Inhouse”-projektet och vad de åstadkommit så här långt och hon blockar framåt mot en spännande framtid med tillförsikt.

– Medarbetarna har gjort ett jättebra jobb, vilket genererar kommande möjligheter och fler rationaliseringar där vi är samt möjligheter att bredda oss inom fler tekniska områden, sammanfattar hon.

Postad: 11 januari 2019