Automotive

Fordonsindustrin – hjärtat i svenskt näringsliv

Sveriges fordonsindustri genererar idag ett stort antal arbetstillfällen, är en vital del av rikets totala export och är tveklöst en av de viktigaste kuggarna i svenskt näringsliv. Att kunna ståta med tre ledande fordonstillverkare trots ett invånarantal på tio miljoner gör Sverige till ett unikt exempel på den internationella arenan. Denna bransch kallas för Automotive och här bedriver vi på Together Tech en betydande del av vår verksamhet.

Together Tech – en partner med djup och bredd

Vi är sedan många år tillbaka en strategisk partner till fordonsindustrin i Sverige och Automotive är idag vår största bransch. Industrins komplexitet gör att den innefattar en mängd kompetenser och roller – allt från projektledartjänster och verifieringsledare till specifika tjänster som till exempel mjukvaruutveckling, materialutveckling och mekanikkonstruktion. 

Våra uppdrag återfinns inom bland annat body electronics, elarkitektur, interiör och exteriör samt de områden som belyses nedan. Vi är leverantör till merparten av alla svenska fordonstillverkare och dessutom till ett stort antal av deras underleverantörer. Bland våra kunder finns företag som till exempel Volvo Car Corporation, Volvo Lastvagnar, Volvo Penta, CEVT, Scania, Veoneer och Adient.

Chassi, active safety och autonomous drive

Together Tech har stor kompetens inom områdena chassi och active safety. Här har våra insatser spelat en avgörande roll för att ge våra kunder möjlighet att erbjuda världsledande funktionalitet inom bland annat förarstödssystem som automatiskt bromsande bilar och varningssystem – blind spot detection – som är utformade för att ge förare information om fordon, fotgängare och andra objekt som befinner sig i en så kallad blindfläck.

Vi erbjuder insatser från våra högkompetenta medarbetare, som bland annat arbetar med att utveckla självkörande – så kallade autonoma – bilar.

Infotainment

Infotainment – som innefattar allt från HMI:t mellan förare och bil till musik, media och connectivity – är idag oerhört expansivt och inom detta område är vi representerade med olika roller. Branschen automotive går idag mot allt mer app-liknande funktionalitet, vilket möjliggör kortare utvecklingstider och större flexibilitet. Together Tech bidrar till området infotainment genom utveckling av bland annat uppkopplade tjänster, ljud och displaysystem, men vi erbjuder även tjänster inom interaktionsdesign. Dessutom är vi en betydande kompetensleverantör inom verifiering av dessa typer av system – med allt ifrån användarprovning på hög nivå till unit testning av specifika mjukvarumoduler. 

Powertrain – mer muskler, mindre miljöpåverkan

Vi är mitt inne i en revolutionerande omställning i fordonsindustrin, bland annat när det gäller framdrivningen. Fokus ligger på elektrifiering, dvs att sätta in elmotorer och större batterier i fordonen, samt att göra förbränningsmotorer, växellådor och efterbehandlingssystem ännu mer effektiva och miljövänliga. Together Tech arbete inkluderar bland annat:

• Mjukvaruutveckling och provning
• Datasättning 
• Elektronikutveckling
• Mekanisk konstruktion och provning
• Beräkning av elmotor, inverter, batterier, converter, förbränningsmotor, transmission och efterbehandlingssystem.

Några exempel på de verktyg vi använder i vårt arbete är Matlab/Simulink, C++, TargetLink, INCA, ATI Vision, AVL Puma och Catia V5.

Interiör – känsla och teknik i harmoni

Det visuella intrycket när man öppnar dörren och kliver in i ett fordon är avgörande för den totala upplevelsen. Begreppet interiör avser, inom Automotive, i första hand alla synliga komponenter i en kupé. För att helheten ska kännas harmonisk ställs höga krav på materialval, färg och struktur – kombinationer som tillsammans med de rent tekniska förväntningarna måste andas kvalitet från första stund.

Vi har lång erfarenhet av att optimera upplevelsen för förare och passagerare och arbetar bland annat med material som skum, textil, läder, ljudabsorbenter, tunnplåt och formsprutade plastartiklar. För komponenter som stolar, säten och instrumentpaneler har vi också under årens lopp tagit fram kompletta delsystem med totalansvar – både som outsourcat team och som helhetsåtagande från våra egna lokaler.

Jesper Sandstedt
Business Area Manager Automotive
Björn Aiff
Business Unit Manager Test & Verification
Anders Lüborg
Business Unit Manager Quality & Project Management
?>